1962 őszén a Szolnoki Zeneiskola kihelyezett tagozataként indult el a képzés néhány ambiciózus békéstarhosi alapokkal jól felkészített zenepedagógussal.
A következő tanévtől már önálló intézményként fogadja növendékeit az iskola,
akik egyre nagyobb létszámban jelentkeznek erre az új, különös, értékes oktatásra.
       Intézményünk a városban egyedülálló. Kapcsolatunk az óvodákkal, általános és középiskolákkal jó, együttműködésünk rendszeres.
Az intézmény 6-22 éves korig fogadja a zenét tanulni vágyókat, s képezi őket alapfokú és továbbképző osztályokban.
A 17 zenei tanszakon folyó oktatás mellett 2002-től  néptánc és képző-és iparművészet tanszakokon is lehetőség nyílik a tanulásra.
A 2007-2008-as tanévben 599 növendék tanul 34 tanár irányításával, 19 tanszakon.
A kiemelt képességű tanulók emelt szintű oktatásban részesülnek, és rendszeresen szerepelnek országos és megyei versenyeken.
Iskolánkban kerül megrendezésre évenként váltva a megyei zongora és hegedűverseny.
A rézfúvós tanulóknak évente, a fafúvós, szolfézs tanszakokon tanuló legügyesebb növendékeinknek kétévente van lehetőségük a megmérettetésre.
Az országos versenyeken szép eredménnyel szerepelnek tanulóink.
Vonós és fúvós zenekaraink, énekkarunk, kamaracsoportjaink színvonalas munkájukkal emelik az iskolai és városi ünnepségek színvonalát.
Iskolánk tantestületének szakmai összetétele jó.
Hangszerállományunk nagyon jó. Minden hangszercsalád rendelkezik minőségi hangszerekkel.

Az iskola igazgatója: Balázs Zsolt


       A kiváló minősítésű Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a régió vezető kulturális oktatási intézménye. Európa öt országában rendelkezik partneriskolai kapcsolattal, amelyek egyben Törökszentmiklós város külkapcsolati rendszerét is jelentik.
        Az intézmény évente megrendezi nagysikerű nemzetközi fesztiválját, valamint számos országban ér el növendékeivel rangos világversenyeken kiváló eredményeket.